KO SMO MI

O NAMA

AGSLRS je skraćenica za ALLIANCE OF GRAND SOVEREIGN LODGES OF SERBIA (ALIJANSA VELIKIH SUVERENIH LOŽA SRBIJE). Od 2021. godine, kada je osnovan, AGSLRS deluje pod zaštitom i punopravni je član Svetske Unije Suverenih Loža – LIBERTAS 5775.

STRUKTURA

Osnovna organizaciona jedinica je Loža, koja pripada određenoj Velikoj loži, a koja je pod zaštitom Alijanse (AGSLRS) – punopravnog člana Svetske Unije Suverenih Loža – LIBERTAS 5775.

SVETSKA UNIJA SUVERENIH LOŽA

~ LIBERTAS 5775 ~

ALIJANSA VELIKIH SUVERENIH
LOŽA SRBIJE

~ AGSLRS ~

VELIKE LOŽE

Npr. VELIKA DIGITALNA LOŽA SRBIJE

LOŽE

Npr. STUB SNAGE – ORIJENT BEOGRAD

ISTORIJA SVETSKE UNIJE LIBERTAS 5775

1775

Dana 22. oktobra 1775. osnovan je reformirani masonski sistem LIBERTAS. Takođe, na istoj osnivačkoj skupštini usvojena je Deklaracija o utemeljenju i “Draškovićeva opservanca”, koje vrlo jasno govore o slobodi, jednakosti i bratstvu.

“Naše masonsko telo potpuno je nezavisno od svih stranih masonskim jurisdikcija. Pošto slobodu smatramo osnovnim uslovom masonerije, mi ne želimo nikakve nametnute obaveze, niti odgovarati bilo kojem stranom masonskom telu. Formirali smo sopstvenu vrhovnu vlast da bismo izbegli teškoće u komunikaciji sa drugim udaljenim masonskim autoritetima. Pre svega, negujemo našu slobodu i nezavisnost.”

~ Iz LIBERTAS deklaracije, od 22.10.1775. godine.

Zanimljivo je napomenuti da je deklaracija doneta godinu dana pre Američke deklaracije o nezavisnosti i četrnaest godina pre Francuske revolucije. Osnivači LIBERTAS-a su dva izuzteno predana brata masonskog imena “Jacobus” i “Hieronymus”.

2021

Dana 19. marta 2021. godine, 245 godina nakon osnivanja masonskog sistema LIBERTAS, osnovana je i Svetska Unija Suverenih Loža – LIBERTAS 5775 – ovaj datum je zvaničan početak novog masonskog pravca pod nazivom “digitalno slobodno zidarstvo”.
Tokom prve Generalne skupštine Svetske Unije Suverenih Loža – LIBERTAS 5775, usvojena je Deklaracija o osnivanju ove međunarodne organizacije i potvrđen je Statut u kojem se jasno kaže da će se sva dokumenta izdavati “isključivo” u digitalnom obliku.
Više možete pročitati na: https://libertas5775.org

2022

Konačno, 19. marta 2022. godine, na Drugoj generalnoj skupštini Svetske Unije Suverenih Loža – LIBERTAS 5775, usvojena je Deklaracija o utemeljenju i temeljnim načelima digitalne masonerije. Ova deklaracija je najznačajniji i najviši akt digitalnog slobodnog zidarstva.
Više možete pročitati na: https://digitalfreemasonry.com/

DANAS

ČLANOVA

DRŽAVA

ZVANIČNA DOKUMENTA

  1. Statut Svetske Unije LIBERTAS 5775
  2. Deklaracija o utemeljenju i suverenitetu – LIBERTAS 5775
  3. Deklaracija o utemeljenju i temeljnim načelima digitalnog slobodnog zidarstva

DIGITALNO SLOBODNO ZIDARSTVO

KAKO FUNKCIONIŠE

Nakon 300 godina od prve transformacije u masoneriji (iz operativne u spekulativnu), dogodila se druga velika transformacija iz spekulativnog u “digitalno” slobodno zidrstvo. Zvaničan, novi pravac je počeo 19. marta 2021., a tačno godinu dana kasnije (19. marta 2022. godine) donet je i usvojen temeljni akt pod nazivom “Deklaracija o utemeljenju i temeljnim načelima digitalnog slobodnog zidarstva”.

Više možete pročitati na: https://declaration.digitalfreemasonry.com/

Zvanična zajednica digitalne masonerije (ODFC) je najviši organizacioni oblik digitalne masonerije i potpuno je decentralizovan.

Članovi ODFC-a mogu postati masoni iz spekulativnog, kao i digitalnog pravca. Članstvo u ODFC se može steći samo prijavom u zajednicu i uz odobrenje ovlašćenog lica (masona). Svako kome je odobren zahtev za prijemom, automatski postaje punopravni član ODFC-a.

Prijavu za članstvom u ODFC možete izvršiti na: https://members.digitalfreemasonry.com 

KATEGORIJA ČLANSTVA U ODFC:

ČLAN

Svaki član ima pristup svim sadržajima kao i svim članovima ODFC-a. Takođe, svakog novog člana mogu pozvati organizatori “Privatnih” ili “Tajnih grupa”. Najviše pravo, kao i obaveza svakog člana ODFC-a je učešće u glasanju po svim pitanjima koje donosi ODFC.

MODERATOR

Moderator je član koga je grupa administratora postavila na ovaj nivo članstva. Status moderatora stiče se na osnovu dosadašnjih aktivnosti koje su u bilo kom obliku doprinele razvoju masonske zajednice. Ove aktivnosti mogu varirati od angažovanja članova, do promovisanja ODFC-a drugim slobodnim zidarima koji još nisu postali članovi ODFC-a, pisanja članaka ili vođenja određene teme za koju su zaduženi itd.

DOMAĆIN

Domaćini (glavni administraori) su najviši nivo članstva u ODFC-u i to je nivo koji ima pravo da objavljuje zvanične sadržaje, razne informacija i obaveštenja, postavlja zvanične anketa i glasanje. Takođe, Domaćini prihvataju i odobravaju nove članove ili trajno isključuju članove koji su prekršili pravila. Domaćini su okupljeni u posebnu radnu grupu, gde se odvijaju i koordiniraju sve njihove aktivnosti, koje se potom prezentuju celom ODFC-u u vidu saopštenja ili rezultata anketa i glasanja. Domaćinom može postati svaki član koji se istakao u aktivnostima, a zvanično je izabran i pozvan od strane radnog tela (grupe) Domaćina.

OSTALE PREDNOSTI DIGITALNOG SLOBODNOG ZIDARSTVA

LIBERTAS 5775 TOKEN

Ovo će biti prvi u istoriji slobodnog zidarstva token sa simboličnim nazivom “Libertas 5775”, što znači Sloboda – što predstavlja jednu od temeljnih vrednosti slobodnog zidarstva. Registracijom na Official Digital Freemasonry Community (ODFC) možete se pridružiti posebnoj grupi pod nazivom “Libertas 5775 token NEWS” i biti blagovremeno informisani o razvoju ovog projekta.

ZVANIČNI NFT

NFT i naše sopstveno tržište (NFT marketplace) će služiti i biti u funkciji kupovine i prodaje zvaničnih NFT-a, ali što je još važnije, ova blockchain tehnologija će se koristiti kao masonska riznica i biblioteka. Program Ambasador ODFC-a nagrađuje sve “aktivne” članove posebnim NFT-om u znak zahvalnosti za napore uložene u izgradnju i proširenje digitalne masonerije i njene zvanične zajednice.

Sve trenutno dostupne NFT-ove možete pronaći na: https://nft.digitalfreemasonry.com/

MASONIC VERSE

Virtuelna stvarnost i WEB 3.0 su tu. Izgradićemo sopstveni masonski svet gde će centralno mesto zauzimati Solomonov hram, kojim će upravljati digtalni slobodni zidari iz ODFC-a. Slobodno možemo reći da je MasonicVerse novi digitalni dom svih slobodnih zidara, a zvanični moto nam je:

“SVI SLOBODNI ZIDARI U JEDNOJ DIGITALNOJ LOŽI”

PRIDRUŽI NAM SE

KAKO POSTATI SLOBODNI ZIDAR?

Pridruživanje masoneriji nikada nije bilo brže i lakše. Jednostavno popunite ovaj formular i ovlašćeni predstavnik će vas kontaktirati i dati sve dodatne informacije koje su vam potrebne. Pored toga, želimo da napomenemo da možete postati punopravni član digitalne masonerije, bez potrebe da napuštate "udobnost svog doma”. Celi proces je moguće obaviti 100% digitalnim putem.